Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otwarty konkurs ofert na realizację zadania publicznego w zakresie pomocy społecznej w 2021 roku

BURMISTRZ MIASTA DARŁOWO
ogłasza otwarty konkursu ofert
na realizację zadania publicznego Miasta Darłowo w zakresie pomocy społecznej, w tym pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób w 2021 roku

Przedmiotem konkursu jest wsparcie wykonania zadania publicznego, będącego zadaniem własnym Miasta Darłowo, wraz z udzieleniem dotacji na jego dofinansowanie.

  1. Nazwa, rodzaj zadania.
    „Przygotowanie, wydawanie i umożliwienie spożycia gorącego posiłku podopiecznym Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Darłowie w 2021 roku”,
  2. Wysokość środków publicznych przeznaczonych na realizację zadania.
    Wysokość środków publicznych przeznaczonych na realizację zadania, o którym mowa w pkt. 1. wynosi 295.000,00 zł.
    Kwota dotacji nie może przekroczyć 97 % całkowitych kosztów zadania. Pozostałe 3 % musi stanowić wkład własny finansowy lub wkład własny osobowy (świadczenia wolontariuszy i pracę społeczną członków). Dotacja może być przyznana jedynie na pokrycie bezpośrednich kosztów realizacji zadania.
  3. Zasady przyznawania dotacji.
    1. Postępowanie w sprawie ogłoszenia otwartego konkursu ofert odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1057) oraz Uchwałą Nr XXIX/231/2020 Rady Miejskiej w Darłowie z dnia 17 listopada 2020 r. w sprawie przyjęcia Programu współpracy Miasta Darłowo z organizacjami pozarządowymi oraz podmiotami wymienionymi w art.3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na rok 2021.
    2. W konkursie mogą uczestniczyć organizacje pozarządowe oraz podmioty wymienione w art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, które prowadzą działalność statutową w zakresie objętym konkursem.
    3. Przewiduje się wybór jednej oferty na realizację zadania określonego w pkt 1.
    4. Złożenie oferty nie jest jednoznaczne z przyznaniem dotacji.
    5. Ogłaszający konkurs może unieważnić konkurs bez podania przyczyny, ponadto konkurs unieważnia się w sytuacji, gdy nie złożono żadnej oferty lub żadna ze złożonych ofert nie spełniała wymogów zawartych w ogłoszeniu.
  4. Termin i warunki realizacji zadania.
    1. Zadanie będzie realizowane od dnia 4 stycznia 2021 r. do dnia 31 grudnia 2021 r.
    2. Realizacja zadania będzie polegała na: przygotowaniu, wydawaniu i umożliwieniu spożycia gorącego posiłku w formie obiadów podopiecznym Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Darłowie w stołówce na terenie Darłowa w ilości nieprzekraczającej 30.000 posiłków w czasie obowiązywania umowy .
    3. Gorące posiłki przygotowywane powinny być zgodnie z warunkami określonymi w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. , poz. 1252 z późn. zm.) oraz zasadami racjonalnego żywienia i przestrzegania norm żywieniowych oraz kaloryczności posiłków zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia.
    4. Wartość kaloryczna posiłków powinna uwzględniać rację pokarmową dla osób dorosłych. Sposób przygotowania musi spełniać wszelkie wymogi sanitarno – epidemiologiczne.
    5. Gorące posiłki powinny być realizowane w formie posiłków tradycyjnych oraz posiłków dietetycznych- w razie zgłoszenia takiej potrzeby.
    6. Posiłki dietetyczne (lekkostrawne) powinny być wydawane beneficjentom, którzy ze względów zdrowotnych lub innych nie mogą jeść potraw tradycyjnych w przypadku zgłoszenia przez nich takiej potrzeby.
    7. Przy przygotowywaniu posiłków dietetycznych należy uwzględnić zalecenia tj.:
      1. wykluczenie potraw tłustych i ciężkostrawnych,
      2. wykluczenie potraw zawierających dużą ilość błonnika (np. grube kasze),
      3. wykluczenie ostrych przypraw,
      4. potrawy muszą być przygotowywane w procesie obróbki termicznej tylko poprzez gotowanie, duszenie, parowanie,
      5. wykluczenie z diety lekkostrawnej warzyw podawanych na surowo powodujących wzdęcia,
      6. wykluczenie pieczywa razowego, wykluczenie z diety soków owocowych , syropów.
    8. Dieta lekkostrawna może być (jeśli jest w danym dniu taka możliwość) sporządzana na bazie diety tradycyjnej pod warunkiem, że spełniać będzie wszystkie zalecenia dotyczące diety lekkostrawnej.
    9. Wydawanie posiłków odbywać się będzie od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych i dni wolnych od pracy.
    10. Posiłek powinien być odpowiednio urozmaicony oraz składać się obiadów dwudaniowych złożonych z zupy z pieczywem oraz drugiego dania o następującej gramaturze:
      1. Pierwsze danie:
        – minimum 0,5 litra zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym, minimum 80 gram pieczywa do zupy.
      2. Drugie danie:
        – minimum 150 gram mięsa, ryby (waga po przetworzeniu) lub jaja,
        – minimum 150 gram gotowanej kaszy, ryżu, makaronu lub ziemniaków,
        – minimum 150 gram surówki, jarzyn lub warzyw gotowanych,
        – minimum 150 mililitrów kompotu, soku lub napoju.
    11. Posiłki spożywane na miejscu mogą być wydawane w naczyniach jednorazowych lub wielokrotnego użytku. Wskazane naczynia/pojemniki powinny spełniać wymagania określone w obowiązujących przepisach i posiadać stosowne atesty i deklaracje zgodności.
    12. Naczynia muszą gwarantować szczelne zamknięcie i utrzymanie właściwej temperatury posiłków stałych i płynnych oraz napojów ciepłych i zimnych.
    13. Tygodniowy jadłospis powinien zawierać co najmniej 3 posiłki obiadowe mięsne tzn. trzy razy drugie danie mięsne oraz jeden raz drugie danie z rybą. Dopuszcza się jeden raz w tygodniu przygotowanie posiłku bez mięsa i ryby: np. jaja, pierogi itp. Przygotowywanie posiłków odbywać się musi w oparciu o system HACCP.
    14. Jadłospis na dany dzień żywieniowy lub tygodniowy powinien być umieszczony w miejscu widocznym w stołówce.
    15. Posiłki powinny być urozmaicone, przyrządzane w dniu wydania, z pełnowartościowych świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności, powtarzające się nie częściej niż co 10 dni.
    16. Lokal gastronomiczny wraz z zapleczem, w którym wykonawca będzie realizował zadanie musi posiadać zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie działalności gastronomicznej w zakresie: produkcja dań od surowca do gotowej potrawy, a Zleceniobiorca musi posiadać tytuł prawny do tego lokalu w postaci umowy najmu, dzierżawy, użytkowania itp.
    17. Wykonawca zadania zobowiązany będzie do przestrzegania przepisów dotyczących warunków zdrowotnych zbiorowego żywienia, w tym warunków i wymagań sanitarnych obowiązujących przy przechowywaniu, przygotowaniu żywności, warunków sanitarno-epidemiologicznych stawianych osobom prowadzącym działalność w zakresie zbiorowego żywienia.
    18. Wykonawca będzie wydawał posiłki uprawnionym osobom, na podstawie wykazu osób sporządzanego przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Darłowie na każdy miesiąc, z uwzględnieniem i wyszczególnieniem osób, którym przyznano posiłek dietetyczny. Wydawanie posiłków osobie drugiej innej niż wymienionej na liście dopuszczalne będzie tylko na podstawie posiadanego upoważnienia wydanego przez osobę uprawnioną do spożywania posiłków i zaakceptowanego przez pracownika socjalnego MOPS w Darłowie.
    19. Do każdego sprawozdania częściowego oraz sprawozdania końcowego Oferent dołączy wykaz osób żywionych w danym miesiącu z wyszczególnieniem ilości spożytych posiłków.
    20. Wykonawca zobowiązany będzie do posiadania w okresie realizacji zadania, ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej na kwotę minimum 10 000,00 zł w zakresie prowadzonej działalności związanej z realizowanym zadaniem.
    21. Szczegółowe warunki realizacji zadania reguluje umowa zawarta pomiędzy Miastem Darłowo a podmiotem uprawnionym.
    22. Warunki realizacji niniejszego zadania publicznego mogą ulec zmianie na skutek panujących obostrzeń związanych z aktualną sytuacją epidemiczną w kraju.
    23. Zleceniobiorca dostosuje warunki realizacji zadania publicznego do panującej aktualnie sytuacji epidemicznej w kraju oraz panujących obostrzeń.
  5. Termin i miejsce składania ofert.
    1. Oferty należy składać w Biurze Obsługi Interesanta Urzędu Miejskiego w Darłowie, Plac Tadeusza Kościuszki 9 lub korespondencyjnie (decyduje data wpływu) do dnia 22 grudnia 2020 r. Oferty, które wpłyną po terminie, nie będą rozpatrywane.
  6. Tryb i kryteria stosowane przy wyborze ofert oraz termin dokonania wyboru ofert.
    1. Złożone oferty nie podlegają uzupełnieniu ani korekcie.
    2. Wszystkie oferty są oceniane pod względem formalnym i merytorycznym przez Komisję Konkursową powołaną przez Burmistrza Miasta Darłowo.
    3. Komisja Konkursowa przy ocenie formalnej ofert bierze pod uwagę:
      1. czy oferta złożona została w terminie,
      2. czy oferta złożona została przez podmiot uprawniony,
      3. czy złożona oferta jest zgodna z przedmiotem konkursu,
      4. czy oferta złożona jest na druku zgodnym z określonym w ogłoszeniu o konkursie ofert,
      5. czy oferta jest prawidłowo wypełniona oraz podpisana przez osoby uprawnione do składania oświadczeń woli w imieniu oferenta,
      6. czy oferta posiada załączniki wymagane w pkt. 6 ppkt 6 niniejszego ogłoszenia.
    4. Komisja Konkursowa przy ocenie merytorycznej oferty bierze pod uwagę n/w kryteria:
      1. możliwość realizacji zadania publicznego przez podmiot uprawniony składający ofertę ( od 0- 5 punktów)
      2. kalkulację kosztów realizacji zadania publicznego, w tym w odniesieniu do zakresu rzeczowego zadania ( od 0 – 5 punków),
      3. proponowaną jakość wykonania zadania i kwalifikacje osób, przy udziale których podmiot uprawniony będzie realizował zadanie publiczne (jakość proponowanych posiłków) (od 0-5 punktów),
      4. planowany udział środków własnych lub środków pochodzących z innych źródeł na realizację zadania publicznego ( od 0-5 punktów),
      5. planowany wkład rzeczowy, osobowy, w tym świadczenia wolontariuszy i pracę społeczną członków ( od 0 -5 punktów),
      6. dotychczasową współpracę, rzetelność, terminowość oraz sposób rozliczania otrzymanych dotacji z budżetu gminy w latach poprzednich (w przypadku podmiotu, który w latach poprzednich realizował zlecone zadanie publiczne) ( od 0-5 punktów).
    5. Wzór oferty, umowy i sprawozdania określa Rozporządzenie Przewodniczącego Komitetu do spraw Pożytku Publicznego z dnia 24 października 2018 r. w sprawie wzorów ofert i ramowych wzorów umów dotyczących realizacji zadań publicznych oraz wzorów sprawozdań z wykonania tych zadań (Dz. U. 2018, Poz. 2057).
    6. Do oferty należy dołączyć:
      1. aktualny odpis z rejestru lub odpowiednio wyciąg z ewidencji lub inne dokumenty potwierdzające status prawny oferenta i umocowanie osób go reprezentujących – aktualny wyciąg/odpis z KRS lub inny dokument oznacza, że wszystkie zawarte w nim dane są zgodne ze stanem faktycznym;
      2. pełnomocnictwa dla osób składających ofertę do reprezentowania podmiotu, w tym podpisywania umów;
      3. informacje o numerze konta bankowego organizacji;
      4. statut lub inny akt regulujący status podmiotu zawierający aktualne dane;
      5. stosowne pełnomocnictwa lub upoważnienia w przypadku, gdy oferta podpisana jest przez inne osoby niż wskazane w ww. aktualnym odpisie;
      6. umowę partnerską lub oświadczenie partnera w przypadku podmiotów składających ofertę wspólną.
        Do oferty można dołączyć inne dokumenty, które według oferenta mogą mieć wpływ na ocenę merytoryczną składanej oferty.
        Oferent jest zobowiązany podać dodatkowe informacje dotyczące rezultatów realizacji zadania publicznego- pkt. III ppkt. 6 formularza oferty.
        W przypadku braku spójności i niedostatecznym poziomie szczegółowości opisu zadania Miasto Darłowo może wezwać Oferenta do uzupełnienia oferty.
    7. Rozliczanie przez rezultaty:
      1. Dotacja zostanie uznana za rozliczoną, jeżeli wszystkie działania zostały zrealizowane, a poziom osiągniętych wskaźników rezultatu (średnia arytmetyczna odnosząca się do docelowych wartości wszystkich wskaźników wskazanych we wniosku) wynosi co najmniej 80%.
      2. W przypadku, gdy wszystkie zaplanowane działania zostały zrealizowane, a wskaźniki rezultatu zostały osiągnięte na poziomie niższym niż 80%, dokonuje się analizy, której celem jest ustalenie możliwej do rozliczenia kwoty dotacji.
      3. W przypadku, gdy nie zostały zrealizowane wszystkie działania lub średnia procentowa wartości realizacji wskaźników wyniosła poniżej 50%, określa się wysokość kwoty dotacji do zwrotu.
  7. Termin dokonania wyboru ofert
    Rozstrzygnięcie konkursu ofert nastąpi do dnia 28 grudnia 2020 r. Termin posiedzenia komisji konkursowej przewiduje sie na dzień 23 grudnia 2020 r. Wyboru ofert dokona Burmistrz Miasta Darłowo po przedstawieniu opinii przez Komisję Konkursową. O przyznaniu lub odmowie przyznania dotacji oferent zostanie powiadomiony na piśmie. Ponadto ogłoszenie o wynikach konkursu zostanie opublikowane do wiadomości publicznej:
    1. w Biuletynie Informacji Publicznej ,
    2. na tablicy ogłoszeń Urzędu Miejskiego w Darłowie,
    3. na stronie internetowej www.darlowo.pl
  8. Zrealizowane przez Miasto Darłowo w roku 2020 i w roku poprzednim zadania publiczne tego samego rodzaju i związane z nimi koszty, ze szczególnym uwzględnieniem wysokości dotacji przekazanych podmiotom uprawnionym
    2020 rok – 220.000,00 zł
    2019 rok – 220.000,00 zł
  9. Zasady dokonywania przesunięć między pozycjami kosztorysu.
    1. Dopuszcza się dokonywanie przesunięć pomiędzy poszczególnymi pozycjami określonymi w kalkulacji przewidywanych kosztów. Przesunięcie uznaje się za zgodne gdy dana pozycja kosztorysu nie wzrosła o więcej niż 10% swojej wartości. Przesunięcia powyżej 10% wymagają aneksu do umowy.
    2. Naruszenie postanowienia, o którym mowa w ust. 1, uważa się za pobranie części dotacji w nadmiernej wysokości.
  10. Warunki unieważnienia konkursu.
    Konkurs unieważnia się w sytuacji, gdy nie złożono żadnej oferty lub żadna ze złożonych ofert nie spełniała wymogów zawartych w ogłoszeniu.
  11. Postanowienia końcowe
    1. Wykonawca zadania będzie zobowiązany pod rygorem rozwiązania umowy do zamieszczania we wszystkich drukach i materiałach reklamowych związanych z realizacją zadania (plakatach, zaproszeniach, regulaminach, komunikatach itp.), a także na własnych stronach internetowych, w ogłoszeniach prasowych, reklamach itp. informacji o tym, że zadanie jest dotowane przez Miasto Darłowo. Wykonawca zadania będzie zobowiązany do umieszczenia logo Miasta Darłowo w wydawanych przez siebie w ramach zadania, publikacjach, materiałach informacyjnych i promocyjnych.
    2. Dotowany wykonawca zadania zobowiązany będzie do:
      1. wyodrębnienia w ewidencji księgowej środków otrzymanych na realizację umowy,
      2. dostarczenia na wezwanie Zamawiającego tj. Miasta Darłowo oryginałów dokumentów (faktur, rachunków) oraz dokumentacji, o której mowa wyżej, celem kontroli prawidłowości wydatkowania dotacji oraz kontroli prowadzenia właściwej dokumentacji z nią związanej.
    3. Kontrola, o której mowa wyżej, nie ogranicza prawa Miasta Darłowa jako Zamawiającego do kontroli całości realizowanego zadania pod względem finansowym i merytorycznym.
    4. Burmistrz Miasta zastrzega sobie prawo do odwołania lub unieważnienia konkursu bez podania przyczyny, przesunięcia terminu składania ofert oraz przesunięcia terminu rozstrzygnięcia konkursu.
    5. Wzór oferty, umowy i sprawozdania z realizacji zadania publicznego oraz wszelkie informacje dotyczące Konkursu dostępne są w Urzędzie Miejskim w Darłowie, Plac Tadeusza Kościuszki 9, pokój 8, telefon (94) 314 22 23 wew. 230, e-mail: oss@darlowo.pl
    6. Druki ofert, umów i sprawozdań dostępne są również na Biuletynie Informacji Publicznej: http://um.darlowo.ibip.pl/public/ – zakładka- Organizacje Pozarządowe- Wzory druków – realizacja zadań publicznych.
image_pdfPobierz stronę do PDF
Zgoda na pliki cookie według RODO z Real Cookie Banner