Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Plakat promocyjny tradycyjnych produktów z Pomorza Zachodniego.

Twórz z nami Listę Produktów Tradycyjnych. Niech Twój produkt stanie się częścią dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego

Wersja audio artykułu

Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, który może pochwalić się tradycyjnymi, kulinarnymi specjałami. Wiele z nich bierze udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach, przez co są rozpoznawalne na naszym kulinarnym rynku już od lat, a część zaczynamy dopiero poznawać.

Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To spisywany systematycznie katalog naszych polskich, żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.

Cieszy więc fakt, że doceniono tradycję wytwarzania już 56 produktów z województwa zachodniopomorskiego, bo właśnie tyle pozycji z naszego regionu znajduje się na LPT. Wszystkie mogą pochwalić się długoletnią i niezmienną recepturą oraz charakterystycznym, wyjątkowym smakiem.

Najnowsze na liście produkty z Pomorza Zachodniego to miody leśne z Tuczna Drugiego oraz zupa „nic”. Tradycja wytwarzania tych miodów sięga lat 60. XX wieku i zapoczątkowana została przez jednego z ówczesnych leśniczych. Historia drugiego, słodkiego produktu – zupy „nic”, odkryta została podczas IV edycji konkursu „Poszukiwacze Smaków”, organizowanego przez Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego.

Na LPT mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe spełniające łącznie trzy poniższe warunki:
1) których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat metod produkcji,
2) będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
3) stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Kategorie produktów:

  1. Sery i inne produkty mleczne
  2. Mięso świeże oraz produkty mięsne
  3. Produkty rybołówstwa, w tym ryby
  4. Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
  5. Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  6. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
  7. Miody
  8. Gotowe dania i potrawy
  9. Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
  10. Inne produkty
    Z wnioskiem o wpis mogą wystąpić:
    • osoby fizyczne
    • osoby prawne
    • jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej wytwarzające dany produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy

W województwie zachodniopomorskim wnioski są przyjmowane i sprawdzane przez Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: tel. 91 44 10 213, 91 454 27 14 lub 91 454 26 90
e-mail: rolnictwo@wzp.pl, akolodziej@wzp.pl, sek_wrir@wzp.pl / www.wrir.wzp.pl, produktytradycyjne.wzp.pl

image_pdfPobierz stronę do PDF