Plakat promocyjny tradycyjnych produktów z Pomorza Zachodniego.
Twórz z nami Listę Produktów Tradycyjnych. Niech Twój produkt stanie się częścią dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego
Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, który może pochwalić się tradycyjnymi, kulinarnymi specjałami. Wiele z nich bierze udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach, przez co są rozpoznawalne na naszym kulinarnym rynku już od lat, a część zaczynamy dopiero poznawać.
Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To spisywany systematycznie katalog naszych polskich, żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.
Cieszy więc fakt, że doceniono tradycję wytwarzania już 56 produktów z województwa zachodniopomorskiego, bo właśnie tyle pozycji z naszego regionu znajduje się na LPT. Wszystkie mogą pochwalić się długoletnią i niezmienną recepturą oraz charakterystycznym, wyjątkowym smakiem.
Najnowsze na liście produkty z Pomorza Zachodniego to miody leśne z Tuczna Drugiego oraz zupa „nic”. Tradycja wytwarzania tych miodów sięga lat 60. XX wieku i zapoczątkowana została przez jednego z ówczesnych leśniczych. Historia drugiego, słodkiego produktu – zupy „nic”, odkryta została podczas IV edycji konkursu „Poszukiwacze Smaków”, organizowanego przez Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego.
Na LPT mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe spełniające łącznie trzy poniższe warunki:
1) których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat metod produkcji,
2) będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
3) stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Kategorie produktów:
- Sery i inne produkty mleczne
- Mięso świeże oraz produkty mięsne
- Produkty rybołówstwa, w tym ryby
- Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
- Wyroby piekarnicze i cukiernicze
- Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
- Miody
- Gotowe dania i potrawy
- Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- Inne produkty
Z wnioskiem o wpis mogą wystąpić:
• osoby fizyczne
• osoby prawne
• jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej wytwarzające dany produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy
W województwie zachodniopomorskim wnioski są przyjmowane i sprawdzane przez Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: tel. 91 44 10 213, 91 454 27 14 lub 91 454 26 90
e-mail: rolnictwo@wzp.pl, akolodziej@wzp.pl, sek_wrir@wzp.pl / www.wrir.wzp.pl, produktytradycyjne.wzp.pl